donderdag 6 september 2012

De spaarhypotheek is dood - Woningprijzen dalen volgend jaar fors


Staatsecretairs Weekers heeft in de uitgelekte belastingplannen voor 2013 een einde gemaakt aan het leven van de spaarhypotheek en haar zusje de levenhypotheek. Alle hypotheken waarbij niet daadwerkelijk elke maand wordt afgelost, zullen buiten de hypotheekrente-aftrekregeling vallen. Dat geldt voor iedereen die na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit.

Na 1 januari 2013 zijn er nog twee hypotheekvormen mogelijk die voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen, de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Het ziet er wel naar uit dat de looptijd van de hypotheek verlengd mag worden naar 35 jaar en dat de periode waarover consumenten van de hypotheekrenteaftrek kunnen profiteren wordt verlengd tot 35 jaar.

Stijging hypotheeklasten
Deze nieuwe regels zorgen voor een stijging van de maandlasten van de gemiddelde hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie 15% per maand, de verwachting is dat door deze maatregel de woningprijzen verder zullen dalen. De daling van de woningprijs voor duurdere woning, vanaf € 400.000,- zal velen malen groter zijn omdat over het algemeen geldt dat hoe duurder de woning hoe meer aflossingsvrij deze woning gefinancierd is. Aangezien bij aankoop van deze woningen de koper ook meer zal moeten gaan betalen aan aflossing.

640 miljard hypotheekschuld 
Op dit moment is het uitstaande bedrag aan hypotheekschuld € 640 miljard euro en nam dit elk jaar toe. Door de nieuwe fiscale eisen en strakkere regels van banken zal deze schuld weer langzaam gaan afnemen. Per saldo zal er elk jaar rond de 20 miljard door alle woningeigenaren worden afgelost in plaats van de huidige 5 miljard die gespaard of afgelost wordt.

15 miljard minder consumptieve bestedingen 
Consumenten zullen jaarlijks 15 miljard minder uitgeven aan consumptiegoederen en luxe goederen, de detailhandel zal dit gaan merken.

Woningbouw historische dieptepunt
De verwachting is dat de bouw van nieuwe woningen verder zal dalen, in 2012 zijn ongeveer 40.000 woning opgeleverd dat is de helft in vergelijking met de 80.000 woningen in 2008. Een verdere daling is te verwachten omdat ook de lasten voor starters toenemen en deze starters langer wachten met aankoop van hun eerste woning. Daarnaast is de grondprijs van de door de gemeentelijke overheid uitgegeven grond niet gedaald, waardoor het voor bouwers niet loont om deze grond te kopen en daarop woningbouw te plegen, deze woning zullen onverantwoord duur zijn en onverkoopbaar zijn. Gemeentelijke overheden zullen moeten afboeken op de waarde van hun grond maar dit veroorzaakt gaten in de financiële balans van
de gemeentes waardoor burgemeesters en wethouders dit afboeken pas op het laatste moment zullen doen.

Tienjarenplan
Al met al zal op korte/middelange termijn de woningprijs dalen en zullen consumenten minder gaan besteden en meer aflossen, na een periode van 10 jaar zullen de belastingplannen 2013 zijn vruchten gaan afwerpen en zal de gemddelde schuld per huishouden zijn afgenomen en zal de woningmarkt weer stabiel zijn.

Hypotheekrente bloedbad
De huidige hypotheekrente tarieven zijn historisch en relatief laag, indien de hypotheekrente tarieven fors zouden gaan stijgen dan is het leed voor veel woningeigenaren niet te overzien. Naast dat de maandlasten fors stijgen zal de waarde van de woning dalen en blijft men gevangen in woning, de hypotheek zal hoger zijn de de waarde van de woning waardoor verhuizen nagenoeg onmogelijk is. Indien de woning gedwongen verkocht zal dienen te worden dan is het leed niet te overzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten